Jelentkezz az xtro realm olvasókörbe!

Az FKSE tagjaival közösen nyilvános olvasókört indítunk xtro realm néven. A körhöz bátran csatlakozhatnak az érdeklődők. A tervezett témákról, a menetrendről, az időpontokról és a jelentkezés módjáról lentebb tájékozódhatsz.

Spekulatív realizmus és materializmus, tárgyorientált ontológia, non-antropocentrizmus. Olyan új filozófiai irányzatok hívószavai, amelyek megkérdőjelezik a modernizmus és a posztmodern máig domináns emberközpontú beszédmódját, és azt, hogy ez a narratíva a világot vertikális hierarchia szerint osztja fel, amelynek csúcsára az embert helyezi, alá rendelve az élővilágot és az élettelen tárgyakat. Ezzel szemben határozza meg magát a 2007-es londoni Speculative Realism című konferencián színre lépett, máig formálódó új filozófiai szemlélet, amelynek égisze alá a fent említett számos új filozófiai irányzat besorolható. E szerint létezik embertől független valóság, ami alapvető kérdéseket vet fel a valósággal közvetlen kapcsolatot ápoló művészetekre nézve is.

Ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatára októberben nyilvános olvasókört szervezünk az Fiatal Képzőművészek Studiója Egyesület és a József Attila Kör közös szervezésében, amelynek alkalmain szakértők segítségével közösen járjuk körbe a témák legizgalmasabb aspektusait az alábbi időpontokban az FKSE-ben:

Október 2., hétfő, 18.00
Azért a gálya az úr – A spekulatív realizmustól a posztigazságig röviden
A beszélgetést vezeti: Karakas Alexandra

A spekulatív realizmus gyűjtőneve több, nem antropocentrikus filozófiai irányzatnak, melyek közül az object-oriented ontology talán a leghíresebb. E szerint az objektumok sokkal több tulajdonságuk van annál, mint amennyit felfednek az embernek az érzékelés útján, és így a tudásunk a világról véges. Ezek a kortárs áramlatok nem csak amiatt érdekesek, hogy megpróbálnak például realista spekulációk és gondolatkísérletek útján új ismereteket szerezni a világról, hanem amiatt is, hogy nem csupán klasszikus akadémiai környezetben fejlődtek, hanem blogokon és más internetes platformokon is. Az előadás során a spekulatív realizmus filozófiai gyökerei és története mellett ahhoz is segítséget adok, hogy a zűrzavaros, posztigazság világ útvesztőiben hogyan vértezhetjük fel magunkat a filozófia eszközeivel.

Október 9., hétfő, 18.00
Spekulatív futurizmus
A beszélgetést vezeti: Nemes Z. Márió

A “Spekulatív futurizmus” workshop keretében Quentin Meillassoux Metaphysics and Extro-Science Fiction című szövegét olvasva próbálunk arról beszélgetni, hogy milyen módon lehetséges a kortárs ember- és időtapasztalat újragondolása? Létezik-e kortársiság és mennyiben beszélhetünk kortárs futurizmusról? Hogyan segíthet a jelen megtalálásában és kritikájában a jövőre irányuló spekulatív gondolkodás?

Október 16., hétfő, 18.00
Vonatkozó művészeti gyakorlatok
A beszélgetést vezeti: Varga Tünde Mariann

Az olvasókör tervezett eredménye egy spekulatív szótár magyar nyelven, amely fogódzót nyújthat az új filozófiai irányzatok alapfogalmainak megértéséhez, és amelyet a november 7-én nyíló xtro realm című kiállítás során mutatunk be.

Az olvasókörbe minden érdeklődő jelentkezését szeretettel várjuk, a szövegeket az xtro.realm@gmail.com email-címre küldött regisztrációt követően küldjük el. Az olvasókör alkalmai egymástól függetlenül is látogathatók, de természetesen nagyon örülünk a folyamatos részvételnek.

Facebook event
Blog

Kurátor:
ZSÁMBOKI Miklós

Társszervezők:
HORVÁTH R. Gideon
ZILAHI Anna

Grafika:
JANCA Lili

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.