Solitude-pályázat 2016

A József Attila Kör idén is meghirdeti tagjai számára Solitude-pályázatát Stuttgartba az Akademie Schloss Solitude kastélyába. A pályázat keretein belül 2016. október-december időszakra, 1 ösztöndíjas helyre lehet jelentkezni.

A PÁLYÁZAT LEADÁSÁNAK/POSTÁRA ADÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2016. JÚLIUS 30.

Az ösztöndíj 3 hónapra szól.

A stuttgarti ösztöndíjas személyéről a korábbi Solitude-ösztöndíjasokból, valamint a programfelelősökből álló mindenkori JAK–Solitude kuratórium dönt, ezúttal Krusovszky Dénes, Nagy Ildikó Noémi, Selyem Zsuzsa, Nemes Z. Márió, Lóránd Zsófia, valamint Tóth Kinga, a JAK–Solitude csereprogram programvezetője és Gaborják Ádám, a JAK elnöke. A nyertes pályázatot a szigligeti JAK-táborban hirdetjük ki.

Amit a program kínál:

– ösztöndíj (1.000 EUR havonta)

– szállás: Akademie Schloss Solitude-ben, a kastély egy apartmanjában (konyha, fürdőszoba, háló- és lakótér)

– utazási költségek (egyszeri oda-vissza út)

– biztosítás

– projektfinanszírozás (felolvasóestek, fordítások – a konkrét megvalósulásról az ösztöndíjas, a JAK és a fogadó fél közösen egyeztetnek)

A német nyelvű kötetmegjelenés nem része az ösztöndíjnak, erről a fogadó partner dönt.

Jelentkezni a megadott időpontra lehet, amennyiben a kuratórium által kiválasztott pályázó ezen időpontban mégsem tudja igénybe venni az ösztöndíjat, a következő legtöbb szavazatot kapott jelentkező megy helyette. Az ösztöndíj nyertese, a következő évben újra beadhatja pályázatát. Kivételes esetben (a lemondás okainak megvizsgálását követően) a kuratórium megpróbál egyeztetni az Akademie Solitude-del az időpontcserét illetően.

A pályázó kapcsolatba kerülhet az ott lakó 35-40, a világ minden tájáról érkező művésszel.

Az együttműködés nem nemzetközi csupán, a partnerek változatos profiljából adódóan interdiszciplináris is, ennek következtében azok a jelentkezők, akiknek vannak elképzelései arról, hogyan kapcsolnák össze irodalmi munkájukat egyéb, elsősorban vizuális művészeti ágakkal, előnyt élveznek. Kiemelten fontos a jelentkezők nyitottsága a fogadó partner, a célország és annak kultúrája felé.

A jelentkezés feltételei:

– a jelentkező legyen a JAK tagja

– nem múlt el 40 éves (azaz a JAK-os korhatár érvényes)

– a jelentkező befejezte tanulmányait (PhD- vagy azzal egyenértékű, illetve magasabb szintű képzésben résztvevőkre ez nem vonatkozik)

– jól beszél angolul, németül vagy franciául (az angol nyelvtudás erősen ajánlott, ennek hiánya nagyon megnehezítheti a kinti kommunikációt, különösen a többi ösztöndíjassal, ezt a kuratórium a szavazáskor figyelembe veszi)

A jelentkezéshez csatolni kell (magyarul és a fenti idegen nyelvek egyikén)

– a jelentkező önéletrajzát (nyelvtudás és szakmai tapasztalat megjelölésével)

– publikációs és lehetőség szerint recenziós listát

– egy oldalas munkatervet a külföldön töltendő három hónapról

– a jelentkező elérhetőségeit (elsősorban e-mail és telefon)

A jelentkezéseket a JAK címére várjuk nyomtatott és elektronikus formában. Hiányos és későn beérkező jelentkezéseket nem tudunk figyelembe venni!

További információ a JAK-honlapon www.jozsefattilakor.hu, illetve e-mailben a tothxkinga@gmail.com címen.

Korábbi ösztöndíjasok a JAK részéről:

Selyem Zsuzsa (2005 ősz), Térey János (2006), Harcos Bálint (2006), Lanczkor Gábor (2007), G. István László (2007, áttéve 2008-ra), Tóth Krisztina (2008, áttéve 2010-re), Krusovszky Dénes (2009), Nagy Koppány Zsolt (2009), Csehy Zoltán (2010), Nagy Ildikó Noémi (2011), Gerevich András (2012/2013), Tóth Kinga (2013), Nemes Z. Márió (2014), Szőcs Petra (2015)

Ösztöndíjasok a JAK vendégeként Solitude-ből:

Margareth Obexer (2005), Tilman Rammstedt (2006), Anja Utler (2006), Hans-Werner Klohe (2006), Sumi Jang (2006), Esi Edugyan (2007), Sarnath Banerjee (2007), Ulrike Syha (2008), Kaiwan Mehta (2008), Katarzyna Sowula (2009), Jonathan Garfinkel (2009), Franziska Gerstenberg (2010), Mikolaj Lozinski (2011), Lina Mounzer (2011), Katharina Bendixen (2013), Michelle Sterling (2014), Louis Scoufaras (2015)

www.akademie-solitude.de

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.