Városi utópiák – performanszíró pályázat

Városi utópiák – performanszíró pályázat 

a megvalósulás időpontja:2016. augusztus 30-tól szeptember 3-ig
pályázat leadásának határideje:2016. június 19. – vasárnap (éjfél)

2016-ban Magyarország ad otthont az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának, amelyet kétévente rendeznek meg. Párizs, Barcelona, Velence és Lipcse után 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között Budapest látja vendégül a téma több mint négyszáz nemzetközi szakértőjét. A konferencia hetében több köztéri performansz, utcakoncert, beszélgetés, filmvetítés, műhelymunka kerül megrendezésre, hogy ízelítőt adjon egy olyan utópiából, ahol a gazdasági és társadalmi rendszer középpontjában nem a termelés maximalizálása, hanem az ún. boldogság-index növelése áll. A Nemnövekedés gondolatiságának legfontosabb eleme, hogy a munkamegosztás ésszerűsítésével és a felhalmozás csökkentésével az ember, a közösség, a kreativitás és a szabadidő kerüljön előtérbe. Ezt a gondolatot olyan emberek tették megvalósíthatóvá, mint a XX. század egyik meghatározó közgazdásza, a magyar származású Polányi Károly, valamint Uruguay ex-elnöke, Pepe Mujica, aki nagy valószínűséggel személyesen is részt vesz a konferencián.

A Nemnövekedés olyan mozgalom, ami nem akar párttá alakulni. Ugyanakkor fontosnak tartja a közügyek iránti érzékenység fölélesztését. Mottója: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.” Ennek az ösztönzésnek az egyik meghatározó eleme, hogy az emberek rendelkezzenek egy saját jövőképpel a környezetüket illetően. A jelen pályázati kiírás ehhez a gondolathoz kapcsolódik.

A pályázatra olyan novellák, forgatókönyvek, irodalmi szövegek beküldését várjuk, ahol Budapest egyik köztere elevenedik meg sok évvel később. Olyan utópisztikus víziókat, melyek betekintést adnak egy elképzelt, félt vagy vágyott jövőbeni hétköznapról a városi térben. A beérkezett szövegeket – az előzsűrizést követően – felkért színházi társulatok keltik életre egy performansz keretében. (A pályázónak lehetősége van megjelölni egy általa preferált társulatot, akivel a szervezők fölveszik a kapcsolatot.)

FORMAI KÖVETELMÉNY

A köztéri performansz legfeljebb 15 perc hosszúságú lehet. A beküldött irodalmi szövegek így nem léphetik túl a 20.000 karaktert (szóközzel).

DÖNTÉS MENETE

A zsűrizett pályaművekből neves, alternatív társulatok választják ki azt az összesen 5 irodalmi művet, amit szeretnének földolgozni. A kiválasztást követően az írót és a társulatot összekötjük, és lehetőség van együtt továbbdolgozni. Az alulról szerveződő Fesztivál a performansz létrejöttében szervezési segítséget és minimális anyagi támogatást tud nyújtani (pl.: anyagköltség).  A pályázókat a döntésről július 20-ig e-mailben értesítjük.

Előzsűri tagjai:

Szabó Réka (Tünet Együttes), Egger Géza (TÁP Színház), Gaborják Ádám (JAK), Zrinyi Gál Vince (KOMA), Valcz Péter (Nemnövekedés),

 

A PÁLYÁZAT MENETE

  1. A pályázatokat 2016. JÚNIUS 19-ig (éjfélig) kell a nemnovekedes.palyazat@gmail.com beküldeni.
  2. A döntésről legkésőbb 2016. július 20-ig minden pályázót e-mailben értesítünk.
  3. A kiválasztott akciók lebonyolításában a Fesztivál részt vállal, valamint azokról hírt ad és feltünteti a sajtófelületein.

 

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK

–          A kiírás nyilvános pályázat. Korhatár nincs.

–          Egy pályázótól több pályamunkát is módunkban áll elfogadni.

–          A szervezők fenntartják a jogot, hogy nem minden pályamű kerül megszervezésre.

–          A pályázó a pályamű beküldésével vállalja, hogy a pályázati feltételeket, határidőket megértette, és elfogadja.

–          A pályázó a mű kizárólagos szellemi tulajdonosa, a tulajdon- és felhasználási jogok felett szabadon rendelkezhet.

 

A jelentkezést és az esetlegesen felmerülő kérdéseket a

nemnovekedes.palyazat@gmail.com

címre várjuk.

 

Hasznos linkek

–       http://m.mandiner.hu/cikk/20160128_nemnovekedes_utopia_vagy_uj_modell

–       www.nemnovekedes.net  (magyar-angol)

–       http://vocabulary.degrowth.org/ (angol nyelvű)

–       http://budapest.degrowth.org

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.