SOLIDARITY ACADEMY 2016 – Gdańsk, Lengyelország 2016. február 22–27.

Solidarity Academy 2016

Szombaton véget értek a Solidarity Academy 2016, a lengyelországi European Solidarity Centre és a magyarországi József Attila Kör közös szervezésében megvalósuló nemzetközi projekt eseményei Gdańskban. A képzésben 16 fiatal újságíró vett részt a visegrádi országokból, Magyarországot Bakó Júlia, Neuberger Eszter és Veres Dóra képviselte cseh, lengyel és szlovák újságírók mellett.

A Solidarity Academy nemzetközi projekt, amely azért indult el, hogy elősegítse és inspirálja a fiatal európai szellemi közösségek fejlődését. A projekt címe utalás az egykori lengyelországi Solidarność-mozgalomra. A projekt főszervezője, a gdański székhelyű Europejskie Centrum Solidarności (European Solidarity Centre) ápolja a lengyelországi Solidarność-mozgalom és a lengyel antikommunista demokratikus ellenzék szellemi örökségét. A Solidarity Academy 2016 workshopjai és előadásai 16 olyan fiatal újságíró, publicista és politikai elemző számára nyújtottak képzési és fejlődési lehetőséget, akik mind európai, mind pedig globális szinten érdeklődnek a geopolitika és a szabadságmozgalmak aktuális kérdései iránt.

A résztvevők a Gdańskban eltöltött egy hét alatt szakmai előadásokon és workshopokon vettek részt, valamint négyfős, vegyes nemzetiségű csoportokban egy-egy, rövid távon megvalósítható nemzetközi projektötletet dolgoztak ki kultúra, történelem, társadalomtudomány és politika témakörökben. Előadást és workshopot tartott többet között Adam Reichardt, a New Eastern Europe című nemzetközi politikai folyóirat főszerkesztője, Konrad Koch és Adam Czubaszek a kelet-közép-európai rendszerváltások társadalmi hátteréről a European Solidarity Centre részéről, az akadémia vendége volt Wacław Radziwinowicz, Lengyelország volt moszkvai tudósítója, valamint a résztvevők számára informális beszélgetést szerveztek Henry Foy-jal, a Financial Times közép-európai tudósítójával. Az eseménysorozat Zbigniew Machej lengyel költő-műfordító és Krzysztof Varga lengyel-magyar származású író beszélgetésével zárult, amelyet Czinki Ferenc, a József Attila Kör elnökségi tagja vezetett.

Az akadémia résztvevői projektterveikben a visegrádi országok filmiparának közös pontjaival, a határok megszüntetése után visszamaradt határépületek fotódokumentációjával, valamint a kelet-közép-európai történelmi filmdokumentumok közösségi médiában történő újrafeldolgozásával foglalkoztak. A projektek prezentálása után az elismerő okleveleket a European Solidarity Centre részéről Basil Kerski igazgató, a József Attila Kör oldaláról pedig Gaborják Ádám, az egyesület elnöke adta át 2016. február 27-én, szombaton délelőtt. A megvalósuló projektekről a szervezők a sajtót folyamatosan tájékoztatni fogják. A József Attila Kör a közeljövőben nyilvános beszélgetést tervez az akadémia magyarországi résztvevőivel.

A magyarországi résztvevőkről:

Bakó Júlia: 22 éves, jelenleg az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán első éves hallgató. Korábban szintén az ELTE-n kommunikáció és médiát tanult. Jelenleg az Átlátszó Oktatás egyik szerzője. Nemrégiben részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó mentorprogramjában.

Neuberger Eszter: Az Abcúg szociális témákkal foglalkozó internetes portál újságírója, emellett a Central European University Nationalism Studies mesterszakának végzős hallgatója.  A Kommunikáció és médiatudomány BA-t és MA-t az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte meg, rendszeresen publikálni ezután kezdett, 2014-ben, a hvg.hu-n. Jelenleg főleg riportjai jelennek meg az Abcúgon, és azon keresztül nagyobb hazai hírportálokon is. Gyakran foglalkozik az oktatással, a lakhatási szegénységgel, vagy éppen a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos témákkal.

Veres Dóra: Hét éve a Népszabadság munkatársa. Munkásságát a Kultúra és a Rivalda rovatban kezdte, majd hosszú ideig a Népszabadság Online Mozaik rovatát szerkesztette. Ezzel párhuzamosan folyamatosan publikálta közéleti riportjait, személyes történeteken alapuló írásait és portréit a Hétvége mellékletben és a Világ rovatban.

A projekt magyar koordinátora Czinki Ferenc író, újságíró, szervező, a József Attila Kör elnökségi tagja.

Link: http://www.ecs.gda.pl/title,Jezyk,pid,556,lang,2.html

Kontakt: Czinki Ferenc: 0036/20/286-9515; czinkif@gmail.com

Csoportkép a nyitó oldalon: Grzegorz Mehring / Archiwum ECS

Solidarity Academy 2016_01

Workshop David Klimeš vezetésével (Fotó: Grzegorz Mehring / Archiwum ECS)

Solidarity Academy 2016_02

Az oklevelek átadása: Basil Kerski (igazgató, European Solidarity Centre, Lengyelország, Gdańsk), Štefan Bakó (alelnök, Ad hoc egyesület, Szlovákia, Pozsony), Lani Seelinger (tutor, Amerikai Egyesült Államok), Karolina Demus (előadó, Eastbook.eu, Lengyelország, Varsó), Gaborják Ádám (elnök, József Attila Kör, Magyarország, Budapest)

(Fotó: Grzegorz Mehring / Archiwum ECS)

Solidarity Academy 2016_03

Csoportkép (Fotó: Grzegorz Mehring / Archiwum ECS)

 

Solidarity Academy 2016_04

Záróesemény, irodalmi est: Czinki Ferenc (elnökségi tag, József Attila Kör, Magyarország, Budapest), Krzysztof Varga (író, újságíró, Lengyelország, Varsó), Zbigniew Machej (költő, műfordító, Lengyelország, Varsó)

(Fotó: Grzegorz Mehring / Archiwum ECS)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.