R25 – könyvbemutató a Várfok Galériában

KÖNYVBEMUTATÓ

VÁRFOK GALÉRIA
1012 Budapest, Várfok u. 11

2015. október 2., PÉNTEK, 19:30

moderál: Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató

résztvevők:
Baranyi Gergely, Borda Réka, Győrfi Kata, Nagy Hajnal Csilla, Szabó Márton István

A Várfok Galéria mint az egyik első magánalapítású, kortárs, magyar galéria, idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles alkalomra számos rendhagyó kiállítással és különleges programmal készül egész évben. Az ünnepi sorozat következő állomása a József Attila Kör (JAK) együttműködésével megvalósuló R25 versantológia bemutatója lesz 2015. október 2-án a Várfok Galériában.
A Várfok Galéria negyed évszázados múltja során mindig nagy hangsúlyt fektetett a fiatal művészek támogatására, számos képzőművész pályaindulása köthető a galériához. Éppen ezért nagy örömmel fogadta a JAKR25 című antológiájának megjelenését, mely a rendszerváltás után született, legfiatalabb költőnemzedék 25 tagjára koncentrál. A könyvbemutató alkalmával Barabási Albert-László világhírű fizikus és hálózatkutató moderálásával öt fiatal szerzővel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az eseményre Győrffy László Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg című kiállításán kerül sor, melyet a beszélgetés után szintén meg lehet tekinteni.

R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában 
A KULTer.hu nagysikerű projektjének továbbgondolása, az R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában című antológia a 86. Ünnepi Könyvhétre jelent meg, a JAK-füzetek 193. darabjaként, 25 tehetséges fiatal szerző verseivel.
Szerzők: André Ferenc, Balogh Zetas Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Fehér Renátó, Gužák Klaudia, Győrfi Kata, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kali Ágnes, Kemény Lili, Kemény Zsófi, Kerber Balázs, Kovács Kristóf, Nagy Hajnal Csilla, Nyerges Gábor Ádám, Oláh K. Tamás, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence, Zilahi Anna.
A határnyitás óta eltelt huszonöt év. Ugyanennyi fiatal verse került be ebbe az antológiába, mind ’89 óta születtek. Sokuknak máris kötete(i) jelent(ek) meg és/vagy fog(nak) megjelenni, díjakat kapnak, aztán majd a legjobb szövegeik által néhányan közülük tananyaggá válnak. Vagy nem. Ez is a rendszeren és a váltásokon múlik. Egyéni és közösségi döntéseken. Bár az R25-ösök többé-kevésbé egy korosztályhoz tartoznak, máris szinte mindnyájan karakteres, sajátszerű nyelven írnak. Versviláguk más és más lírai hagyományokkal és megszólalásmódokkal lép párbeszédbe, a kérdéseik viszont hasonlóak, mint általában a költőké. Szavakat olvasunk szavakról, az elmondás lehetetlenségéről. Szókapcsolatokat vonzásról és taszításról, az érzések közé férkőző testek nehézkedéséről. Mondatokat az utazásról és az utunkba álló dolgokról. Gondolatokat megelőző generációkról és a sajátunkról. Verseket, melyek néha kötöttek, de inkább szabadak, olykor játékosak, de többször komolyak, esetenként pedig játékosan komolyak. Az R25 antológia szerzői többségükben nem vagy csak kisbabaként élték át a ’89-es rendszerváltás extázisát, de később találtak magukban valamit, ami egész életre szóló forradalmi hangulatot biztosít. (Áfra János, szerkesztő)

Könyvtrailerhttps://www.youtube.com/watch?v=bl-al8VOL3c

R25_meghivo_

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.