100 ezer költő a változásért – 2015. szeptember 26-án Magyarországon is

100 ezer költő a változásért

2015. szeptember 26-án a világ minden pontján, helyszínén tartanak költészeti felolvasást. A “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye. Költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel ezen a napon – költeményeikkel a változásért.

„Milyen változásról van szó? Arról a változásról, amelyet – reményeink szerint – egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében. Az elmúlt évekre minden eddiginél erőteljesebben jellemző lett, hogy alig ismerjük azokat az alkotótársainkat, akik egy másik országban gondolják és teszik ugyanazt, mint mi. Háborúk, gazdasági világválság, környezeti károk, a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya, fajgyűlölet és még hosszan sorolhatnánk a negatív kulturális, politikai és gazdasági változásokat a világban. Szükségünk van tehát arra, hogy átérezzük a globális szolidaritást. Olyan művészeket hívunk meg erre az eseményre, akik pár percben bemutatják művészetüket minden ellenszolgáltatás nélkül, a köz érdekében. Fontos, hogy tudjuk, mit akarunk, milyen változásért emeljük fel szavunk, hogy megmutassuk, a művészet képes változást létrehozni az egyénben, a közösségben és a társadalom különböző rétegeiben egyaránt.

SZÁZEZER KÖLTŐ A VÁLTOZÁSÉRT

2015. szeptember 26. 16-22 óra, Budapest, Szabadság tér és további városok:

2015. szeptember 26-án, a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában.

A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés egymás mellett élése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen, a változásért.

Milyen változásról van szó?

Arról a változásról, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott: “Become the change you want to see in the world!”, vagyis „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!” „Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében” – olvasható a 100 Thousand Poets for Change filozófiája az esemény website-ján. Magyarországon a meghívott művészekre bíztuk, hogyan értelmezik a változást, milyen ügy mellett állnak ki, milyen változást várnak.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket. 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismétlődött a “csoda”, több mint 100 fellépővel, 11 óra felolvasással és zenével. 2013-ban a Gödör Klub, 2014-ben pedig a Szabadság tér volt a hazigazdája az eseménynek, hasonló sikereke könyvelve el.

2014-hez hasonlóan ebben az évben is délután négytől este tízig tart majd a felolvasás. A költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fellépéseit az interneten is lehet majd követni – reményeink szerint idén is élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel. Ez évben a magyarországi eseményt Budapesten kívül más nagyvárosokban is szeretnénk megtartani. A monstre vállalkozás nonprofit. Csak az jön el, akinek fontos ez a világméretű költészeti összefogás, amire a minden elképzelést felülmúló 2011-es és 2012-es és 2013-as, 2014-es eseményen kívül nem volt még példa a költészet égisze alatt.

A 100 ezer költő a változásért idén is igazi költészetünnepnek ígérkezik, amelyet az interneten az egész világ nyomon követhet.

Ossz meg a világgal egy verset!

További információk:

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/100ezerkolto?fref=ts

Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/user/100ezerkolto

A világesemény archív oldala (a 2011-es és 2012-es eseményről itt találhatók infók): http://www.100thousandpoetsforchange.com/

A világesemény aktuális oldala: http://100tpc.org/

Kontakt-mail: 100ezerkolto@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.