A JAKkendő-díjas Papp-Zakor Ilka könyve az Ünnepi Könyvhéten

A 2014-es JAKkendő-díj nyertese, Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című könyve a 86. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a JAK-füzetek sorozatának 194. kiadványaként.  A 12 írást tartalmazó novelláskötet különös hősei vak artisták, mosómedvévé váló lányok és angyalra vadászó falusiak: történetük, akár minden igazi mese, megkapóan játékos és igencsak hátborzongató. Vezérmotívumai a félelem, az egyedüllét, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség, az elidegenedés, a belenyugvás, az önmagunkkal való megbékélés és a megbocsátás.

Papp_Zakor_Ilka_JAK

Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron. Első szövegét tizenhárom éves korában a Korunk közölte. Publikált a Helikon, a Látó, a Kalligram, a Várad folyóiratokban, és két antológiában (A meghajlás művészete – A Korunk fiatal szerzőinek antológiája valamint Mozdonytűz) jelentek meg novellái. 2008-tól orosz és magyar filológiát tanult a Babeș – Bolyai Tudományegyetemen. Egy ideje műfordítással is foglalkozik, a Helikon folyóirat számára fordította Jerzy Pilch és Janusz Głowacki írásait. Jelenleg Helsinkiben él.

Fotó: Bach Máté

jak004

 

 

A kötetről

„Papp-Zakor Ilka nem fékezi meg képzelőerejét, hallatlan a mesélőkedve, szereti a csodákat. Persze hiába volna valakinek bármily pompás ötlete, hiába volna hibátlan a dramaturgia, ha a mondatok szintjén ez a tudás nem működne. Papp-Zakor Ilkánál csodálatosan működik. És ráadásul mindegyik novellájával egy-egy rejtélybe lépünk. Nem feltétlenül a félelem vagy a szorongás ábrázolása az elbeszélések fő ereje, hanem a titok, amelyik a fantáziát elszabadítja. Mindegyik novella visszafelé szövődik, de soha nem feslik föl, mert a dús és helyenként páratlanul színes, álomszerű motívum-fonadékok – egyik-másik szöveg igazi színorgia – nem tudnak darabokra foszlani. Szerzőjük mintha maga Arachné volna, akit, mert szebben szőtt az isteneknél, Pallas Athéné dühében pókká változtatott. És ez is egy Papp-Zakor-novella meséje lehetne.”

Részlet a könyvből:

http://www.litera.hu/hirek/papp-zakor-ilka-angyalvacsora

Tűpontos orgia – Forgách András laudációja a JAKkendő-díjhoz:

http://www.litera.hu/hirek/tupontos-orgia

Interjú a szerzővel:

http://www.litera.hu/hirek/nalam-a-szurrealis-a-sejtes-helye

 

A szerző programjai a 86. Ünnepi Könyvhét alkalmából

2015. június 5., péntek, ÜKH, Vörösmarty tér, Oroszlános kút

16:20–17:00 Beszélgetés fiatal prózaírókkal

Gerőcs Péter: Győztesek köztársasága (Kalligram)

Sirbik Attila: St. Euphemia (Magvető–Forum)

Urbán Ákos: Egy helyben (JAK+PRAE.HU)

Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora (JAKkendő-díj 2014; JAK+PRAE.HU)    

A szerzőkkel Czinki Ferenc beszélget

 

2015. június 5.,19:30 – 20:30, JAK PIKNIK, RS9+ Vallai kert

Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora

A 2014-es JAKkendő díjas könyvbemutatója. A szerzővel Forgách András, író, dramaturg beszélget

Belépő: 350 forint

Jegyek:
http://www.jegy.hu/program/papp-zakor-ilka-angyalvacsora-60129

 

2015. június 11. (csütörtök), Kolozsvár, Tranzit, 17:00

Angyalvacsora – Papp-Zakor Ilka könyvbemutatója

Résztvevők: Papp-Zakor Ilka, Borsik Miklós, Balajthy Ágnes

A beszélgetést Horváth Előd Benjámin vezeti.

 

Dedikálások

Szombat (jún. 6.), ÜKH Vörösmarty tér (JAK-stand, 90), 15:00–16:00

Vasárnap (jún. 7.), Írók Boltja, 15:00–16:00

 

A JAKkendő-díjról

A 2012 óta évente odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Pályázni novelláskötettel, kisregénnyel, regénnyel vagy egyéb szépirodalmi, prózai munkával lehetett. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban is részesül a MrSale Öltönyüzlet támogatásával. A díjat első alkalommal Szil Ágnes vehette át Tangram című munkájáért, aki könyvével Kielben a Debütromanfestivalon is részt vett. 2014-ben jelent meg a második díjazott, Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyve, amely később elnyerte a Horváth Péter Öszötndíjat, majd 2015-ben szerepelt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.