A József Attila Kör újdonságai a 86. Ünnepi Könyvhéten

JAK-füzetek legújabb kötetei

Fekete Richárd: Bányaidő 

Emlékállítás és közéletiség: a Bányaidő versei megrázó módon tárják fel egy letűnt életforma, a Pécs környéki bányászvilág emlékezetét, miközben a rendszerváltás után felnőtt nemzedék tapasztalataival is számot vetnek.

Ár: 2000 Ft

Fekete_Richard_JAK

 

Ijjas Tamás: Hipnózis

Az ismeret és a vers emberének találkozása: „agyak szeretkezése” (Szabó T. Anna). Pontos, de mohó versvilág épül. Témája önelemzés és önkívület viszonya. Örvénylésük közelíti-távolítja a Másik személyt.

Ár: 2000 Ft

ijjas_Tamas_JAK

 

Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora

A JAKKendő-díjas novelláskötet különös hősei vak artisták, mosómedvévé váló lányok és angyalra vadászó falusiak: történetük, akár minden igazi mese, megkapóan játékos és igencsak hátborzongató.

Ár: 2490 Ft

Papp_Zakor_Ilka_JAK

 

R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában

A határnyitás óta eltelt huszonöt év. Ugyanennyi fiatal verse került be ebbe az antológiába, mind ’89 óta születtek. Sokuknak máris kötete(i) jelent(ek) meg és/vagy fog(nak) megjelenni, díjakat kapnak, aztán majd a legjobb szövegeik által néhányan közülük tananyaggá válnak. Vagy nem. Ez is a rendszeren és a váltásokon múlik. Egyéni és közösségi döntéseken. Bár az R25-ösök többé-kevésbé egy korosztályhoz tartoznak, máris szinte mindnyájan karakteres, sajátszerű nyelven írnak. Versviláguk más és más lírai hagyományokkal és megszólalásmódokkal lép párbeszédbe, a kérdéseik viszont hasonlóak, mint általában a költőké. Szavakat olvasunk szavakról, az elmondás lehetetlenségéről. Szókapcsolatokat vonzásról és taszításról, az érzések közé férkőző testek nehézkedéséről. Mondatokat az utazásról és az utunkba álló dolgokról. Gondolatokat megelőző generációkról és a sajátunkról. Verseket, melyek néha kötöttek, de inkább szabadak, olykor játékosak, de többször komolyak, esetenként pedig játékosan komolyak. Az R25 antológia szerzői többségükben nem vagy csak kisbabaként élték át a ’89-es rendszerváltás extázisát, de később találtak magukban valamit, ami egész életre szóló forradalmi hangulatot biztosít. (Áfra János, szerkesztő)

A kötet szerzői: André Ferenc, Balogh Zetas Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Fehér Renátó, Gužák Klaudia, Győrfi Kata, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kali Ágnes, Kemény Lili, Kemény Zsófi, Kerber Balázs, Kovács Kristóf, Nagy Hajnal Csilla, Nyerges Gábor Ádám, Oláh K. Tamás, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence, Zilahi Anna.

Ár: 2490 Ft

R25

 

Videó az antológiához:

https://youtu.be/bl-al8VOL3c

Toroczkay András: A labirintusból haza

Ki a labirintus jegyszedője? Helyzete kiváltságos? Megalázó? Milyen hazát nem talál se Budavár alatt, se Wales-ben? Bárhol az övé lehet? A vers nem válasz, őrködés a keresés részletei fölött.

Ár: 2000 Ft

Toroczkay_Andras_JAK

 

Urbán Ákos: Egy helyben

Urbán Ákos első novelláskötetének olvasóját hamar bűvkörébe vonhatja az a szokatlan elbeszélői hang, mely van, mikor himnikusan emelkedett, máskor pedig a hétköznapok józanságát sugározza. Bibliai tájak, sosemvolt, vagy épp nagyon is valóságos magyar falvak képei montírozódnak egymásra ezekben a lírai szövegekben: egy helyben lenni egyet jelenthet a teljes mozdulatlansággal, a tehetetlenséggel, de a nyugalommal is.

Ár: 2490 Ft

urbán

Melting Books

Lichter Péter–Szigeti Árpád: Rimbaud-komplexus

Lichter Péter Rimbaud című kísérleti rövidfilmje 2014-ben elnyerte a Magyar filmkritikusok díját, majd nagy nemzetközi sikert aratott. A film a névadó szimbolista költő életrajzának kevésbé ismert fejezeteivel (eltűnésével és afrikai útjaival) foglalkozik fiktív és valós elemek alapján. Az alkotás leginkább a legendaképzés vizuális reprezentációjának tekinthető. Talán kevesen tudják, hogy a film alapjául szolgáló történeteket a kortárs fiatal irodalom alkotói írták (Kele Fodor Ákos, Nemes Z. Márió, Mestyán Ádám), amelyek most olvashatók először kötetben. Szigeti Árpád képzőművész illusztrációval és vizuális terveivel megjelenő kötet a Melting Books sorozatindító kiadványa.

Ár: 1500 Ft

Lichter-Szigeti-Borító-web

 

Bartók Imre–Trapp Dominika: Goebbels

Bartók Imre Goebbels című darabja a náci háborús bűnösről szóló egyfelvonásos színpadi mű, amely a család utolsó óráit eleveníti fel. Bartók írása a gyűlölet sűrített, abszurd drámája, az őrület színrevitelével szembesíti nézőjét a személyiség teljes torzulásával. Egyszerre támaszkodik a kamaradráma és az avantgárd performanszok hagyományára. Az illusztrációkat Trapp Dominika képzőművész készítette.

Ár: 1500 Ft

Bartók-Trapp-Borító-web

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.