Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján

Idén Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen című JAKkendő-díjas kötetével képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Az elmúlt évekhez hasonlóan újra JAK-tag szerepel tehát a programon (korábban többek közt Gerőcs Péter, Hidas Judit, Dunajcsik Mátyás), ráadásul a szervezők Bencsik Orsolya 2013-ban kiemelt Akció van! című könyve után ismét egy JAK-füzetet válogattak be a nemzetközi mezőnybe.

Mán-Várhegyi Réka könyve 2014 tavaszán jelent meg a JAK és a MrSale Öltönyüzlet közös JAKkendő-díjának köszönhetően, s azóta igazi elsőkönyves sikertörténet tanúi lehetünk. A szerző 2015-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjban részesült, részt vehetett a Kikinda Short nemzetközi fesztiválon Szerbiában. Az év zárásaként végül elnyerte a 6.000 eurós Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat is.

mvreka_boldogtalansag_az_aurora_telepen

A könyvet már indulásakor egészen pozitív kritikai visszhang fogadta, s az elsőkötetesektől páratlan módon a Magyar Narancs Minimum 11-es listájának rögtön a 3. helyén végzett.
Fehér Renátó Jelenkorban írt kritikája szerint „ritka erős pályakezdés”, ugyanakkor „az elmúlt évek egyik legnyomasztóbb könyve […] úgy, hogy nincsen benne megrendítő tragédia, elborzasztó fenyegetettség vagy megalkuvástól megroppanó gerinc.” Keresztury Tibor szerint a Boldogtalanság az Auróra-telepen „kortárs irodalmunk originális, üdítően élvezetes, idomulásoktól, kompromisszumoktól mentes műve.” A Könyvesblog év végi TOP 50 listáján a 13. helyre került, majd a Könyves Magazin a szerzőt az öt legígéretesebb elsőkötetes közé is beválogatta.

A könyv azóta a társművészetekben is utat talált magának. 2015-ben Szilágyi Fanni a Viszlát, kamaszkor! című novella alapján készült Kamaszkor vége című kisjátékfilmje a Friss Hús 3.0 magyar válogatásában a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat nyerte el.

A Boldogtalanság az Auróra-telepen tehát kétségtelenül sikerre vitte a pályakezdő írók támogatásáért létrejött JAKkendő-díj céljait. Természetesen Mán-Várhegyi Réka azóta is töretlenül dolgozik. 2014-ben a Dóri és Marci nyomoz címmel mesekönyve jelent meg a Tessloff Babilon kiadó gondozásában. Az idei Könyvfesztiválra érkezik első ifjúsági regénye, A szupermenők (Tilos az Á), a Könyvhétre pedig újabb mesekönyve jelenik meg, a Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök (Tessloff Babilon).

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen, JAK + PRAE.HU, 2014.

Kapcsolódó anyagok:

Nézze meg a trailereket a YouTube-on!

A Könyvesblog interjúja a szerzővel

„Az írás olyan, mint a futás” – a Marie Claire interjúja a szerzővel

Mán-Várhegyi Réka programjai a Könyvfesztiválon:

Április 24., péntek
Európai Írótalálkozó – A Fejlesztés Európai Éve 2015
14.30–16.00, Európa Pont, Millenáris (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

Egyenlőtlen fejlődés személyes-, családi- és társadalmi szinten
Moderátor: Gács Anna
Résztvevők: Iselin C. Hermann, Sylwia Chutnik, Elisabeth van Nimwegen, Tommi Kinnunen, Karin Peschka, Fabio Deotto, Davorin Lenko és Mán-Várhegyi Réka

Kis könyves éj – A könyv öltöztet
20.30, Pagony a Gellért térnél (1114 Budapest, Bartók Béla út 5.)

Menő vagy nem menő? – Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők című könyvének bemutatója felolvasással és a Kisszínes Duóval – énekel: Kemény Zsófi és Kemény Lili

Április 25. szombat
Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja
14.00–17.30, Millenáris, Lázár Ervin terem

Második pódiumbeszélgetés, moderátor: Forgách András
Alexandros Adamidis (Ciprus), Heinz Helle (Svájc), Mán-Várhegyi Réka
(Magyarország), Mathias Menegoz (Franciaország), Elisabeth van
Nimwegen (Hollandia), Ane Riel (Dánia), Frøydis Sollid Simonsen (Norvégia)
és Żanna Słoniowska (Lengyelország)

Április 26., vasárnap
Menőnek lenni
11.00–12.00, Millenáris, Szabó Magda terem

A Tilos az Á Könyvek könyvfesztiváli újdonságai kapcsán Horváth Gergely újságíró, a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című magazinjának alapító műsorvezetője fiatalokról, olvasásról, szerepekről, szuperségről, menőségről, másságról beszélget a szerzőkkel és Vinczellér Katalin magyartanárral. Gévai Csilla Lídia 17, Mán-Várhegyi Réka Szupermenők és Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea Időfutár 5. című könyveinek bemutatója

12.00–13.00, D14 stand
A Tilos az Á szerzői, Gévai Csilla, Mán-Várhegyi Réka, Tasnádi István, Jeli Viktória, Vészits Andrea, valamint Kemény Zsófi, Bódis Kriszta és Finy Petra dedikálnak
(Pozsonyi Pagony)

TN6_B1349274

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.