Dékány Dávid kapja az első Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

DD_Bach_small

 

A Libri Kiadó közleménye

Amikor 2014 nyarán Dunajcsik Mátyás távozott a Libri Kiadó szépirodalmi főszerkesztői posztjáról, hogy a jövőben Izlandon folytassa tovább tanulmányait, a kiadó igazgatói, Sárközy Bence és Halmos Ádám a távozó főszerkesztő munkájának elismeréseként irodalmi díjat alapítottak. Közös elhatározásuk alapján a Dunajcsik Mátyás Lehetőséget minden évben egy olyan fiatal, pályakezdő alkotó kapja meg, akinek a könyvét a Libri Kiadó az egykori főszerkesztő ajánlására adja ki. A díjazott személyét minden év február 23-án, Mátyás-napon hozzák nyilvánosságra.

Az elismerés első, 2015-ös díjazottja Dékány Dávid, akinek Darwin Motel című verseskötete április 11-én jelenik meg a Libri Kiadónál.

Dékány Dávid 1988-ban született Szegeden, folyóiratokban 2010 óta publikál. Egy irodalmi körnek sem tagja, egyetemre nem járt. Verseivel többek között a Holmi, a Jelenkor, a Műút, az Alföld és a Litera oldalain találkozhattak eddig az olvasók. Első verseskötetéről Dunajcsik Mátyás a következőképpen ír a könyv fülszövegében:

„Dékány Dávid első kötetének versei egy felnőtt elkövető higgadtságával vallanak a kamaszkor őrületéről. A levetkőzhetetlen mániák és szorongások meghittségéről, a házi kedvencként dédelgetett, pusztító indulatokról, és persze a szerelemről is, ami néha épp a legbarátságtalanabb díszletek között rak fészket magának. Aki a Darwin Motel elsötétített szobáiban száll meg, tudja, hogy a recepciós nem tesz fel fölösleges kérdéseket a csomagtartó tartalmáról és arról, kinek a vére száradt az ágyneműre a vendégek távozása után. Ezek a versek nem udvariasak és nem jól neveltek. De bennük van egy rosszul végződő road movie minden romantikája.”

A díjat a Libri Kiadó április 11-én este, költészet napi eseményén, a Corvintetőn fogja átadni.

Dunajcsik Mátyás Lehetőség - LOGO

A nyitókép Bach Máté fotója alapján készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.