Nemzetközi JAK-est (Solitude, V4-Children of the transition) @ RS9+

A RENDSZERVÁLTÁS GYERMEKEI
(Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia)

children of the transition_bach máté

A József Attila kör irodalmi programsorozata – Programzáró esemény

Nemzetközi JAK-est workshop, irodalom, zene a József Attila Kör nemzetközi programjainak bemutatkozása

15:00- 16:00: Children of the Transition – a rendszerváltás gyermekei, Visegrad project, workshop;
moderál: Zilahi Anna

18:00-19:00 Children of the Transition felolvasás és beszélgetés a projekt résztvevőivel, moderál: Tóth Kinga; résztvevők: Borda Réka (H, 1992), Wojciech Gil (PL, 1992), Štěpán Hobza (CZ, 1993), Szabó Márton István (H, 1993), Szenderák Bence (H, 1992)

19:00-19:15: Zenél a JAK-táborból már jól ismert Schoblocher Barbara-Jancsó Gábor akusztikus duó!

Háttér

Egy új generáció, amelyik egyetlen percet sem élt az 1990 előtti rendszerben, mára véleményformáló, aktív alkotó generációvá érett. A József Attila Kör (JAK) célja idén az volt, hogy idei nyári táborában kezdődően, majd a további időszakban külföldi helyszíneken is, megismertesse egymással a környező országok legfiatalabb író-, költőgenerációját, beszélgetéseket, fordítói programokat, workshopokat szervezzen számukra, ezzel pedig a hagyományos, immár 26-ik nyári táborát valódi nemzetközi eseménysorozat kiindulópontjává tegye. A tábor nemzetközi blokkjainak megszervezésében részt vettek a visegrádi országok cseh, lengyel és szlovák irodalmi szervezetei. A projekt során lefordított szövegek, összefoglaló beszámolók, szubjektív visszaemlékezések a budapesti záróesemény után egy online kiadvány formájában válnak majd elérhetővé. Január 22-én Budapesten a projekt utolsó workshopja, valamint egy esti bemutatkozó beszélgetés és felolvasás lesz látható.

További tervek

A JAK további terve, hogy a következő táborokban rendszeresen szervez hasonló tematikájú eseményeket, a közeljövőben pedig a program kiterjeszthető nem csak a közép-kelet-európai országokra, hanem a kelet-európai térségre is. A JAK tervei között szerepel, hogy együttműködést dolgoz ki olyan kelet-európai országokkal, mint Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország és további államok. „A rendszerváltás gyermekei” projekt így válik hosszú távon valóban átfogó, elemző folyamattá, hiszen a résztvevők köre olyan országokkal is bővül, amelyek más, frissebb tapasztalatokkal rendelkeznek a politikai rendszerek megváltozásának időszakáról.

Partnerség

A JAK szakmai partnerséget épített ki a környező országok több irodalmi szervezetével és határon túl élő magyarok kulturális közösségeivel is. A pozsonyi Magyar Intézet, a szintén pozsonyi Irodalmi Szemle segítségével a magyar anyanyelvű szerzőket és közönséget vonhattuk be a projektbe, az AOSS Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (Szlovákia), Literárne Informacne Centrum (Szlovákia), a Visegrad Academy of Cultural Management (Lengyelország), a New Eastern Europe Journal (Lengyelország) és az A2 Magazin (Csehország) pedig már a kezdeti szervezés és az első pályázatok időszakától kezdve közreműködött a munkánkban.

A programhoz szakmai támogatást és továbbképzést biztosít a Visegrádi Alap Kulturális Menedzsment Akadémiája (Visegrad Academy of Cultural Management – VACuM).

Programok

– JAK Tábor (augusztus 26-30.)
– Pozsonyi workshop (október 14-15.)
– Prágai workshop (november 14-15.)
– Krakkói workshop (december 10-11.)
– Budapesti záróest (január 22.)

A projektben összesen öt ország 18 szerzője vett részt.

Szakmai partnerek:

A2 Magazin (Csehország)
New Eastern Europe Journal (Lengyelország)
Visegrad Academy of Cultural Management (Lengyelország)
AOSS Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (Szlovákia)
Literárne Informacne Centrum (Szlovákia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.