Áfra János kapta idén a Gérecz Attila-díjat

Az elismerést a Magyar Írószövetség alapította 1992-ben, majd 2003-tól a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az utódminisztériumok kezelésébe került át. A díjat az elmúlt években olyan alkotók vehették át, mint Lackfi János, Babarczy Eszter, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos, Kele Fodor Ákos és Izsó Zita. A kuratórium tagjai Mezey Katalin (MMA), Rózsássy Barbara (Magyar Írószövetség) és Gaborják Ádám (József Attila Kör) voltak.

Az 1992-ben alapított Gérecz Attila-díjat idén Áfra János kapta az etika és az irodalom, és a szociális problémák iránt is érzékeny Glaukóma című, 2012-ben megjelent verseskötetéért [megjegyz.: valamint irodalomszervezői tevékenységéért].

Gérecz Attila (Dunakeszi, 1929. november 20. – Budapest 1956. november 7.) magyar költő, sportoló, forradalmár, 1956 hősi halottja. Összeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. 1956. október 30-án szabadult, szabadságharcosként november 4-étől részt vett az utcai harcokban. A Rókus kórháznál egy T–34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte.

Áfra János 1987-ben született Hajdúböszörményben, jelenleg Debrecenben él. A KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld munkatársa, a Prae.hu és a Szkholion szerkesztője. A Debreceni Egyetem magyar nyelv és irodalom alapszakján, valamint filozófia minorján, majd ugyanitt irodalom és kultúratudomány mesterképzésen végzett, jelenleg az Irodalomtudományok Doktori Iskola PhD-sa. Első verseskötete 2012-ben, a JAK-füzetek sorozat 171. darabjaként jelent meg, Glaukóma címmel.

Megjegyzés:

A kuratórium a hatályos emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerések és egyes állami kitüntetések kezdeményezésének részletes szabályairól szóló 7/2013. (III. 1.) EMMI utasítás 5.4.1. b) pontja értelmében (az előző adományozási alkalomra beérkezett, de nem támogatott kezdeményezéseket egy alkalommal ismételten figyelembe veendőek) járt el.

Forrás: EMMI / JAK

 

afra_janos_pici_portre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.